Dénesi Ildikó küldi Szívnek Szívesen

Dénesi Ildikó  küldi Szívnek Szívesen
 
RECEPTEK ÜTŐFÁS MÉZESKALÁCSHOZ

mézes

50dkg finomliszt
+ kb 8-10 dkg liszt
26dkg bekristályosodott napraforgó méz
1dkg vaj
4 tojás sárgája
2 evőkanál langyos tejben feloldott 2g szalalkáli
1 teáskanál őrölt gyömbér


mézes és nektarinmézes

Egyszer olyan receptet olvastam, amely mézhez gyümölcsíz hozzáadását javasolta. Mivel a cukrot (bővebben a hozzávalóknál) minden lehető módon próbálom mellőzni, ezt a receptet nektarinmézzel próbáltam ki.
A nektarinméz úgy készül, hogy a méhészek gyümölcslével összekevert mézet tesznek méheik elé. Ezt a méhek ugyanúgy, mint a növények nektárját, kaptárukba hordják, mézet készítenek belőle. Különös, aromás mézkülönlegesség.
Azt hiszem, ez a legfinomabb receptem.

50dkg finomliszt
+ kb 8-10 dkg liszt
24dkg bekristályosodott napraforgó méz
6dkg nektarinméz
1dkg vaj
4 tojás sárgája
2 evőkanál langyos tejben feloldott 2g szalalkáli
1 teáskanál őrölt gyömbér

egy még mézesebb változat

50 dkg finomliszt
+ kb. 8-10 dkg liszt
37 dkg méz
2.5 dkg vaj
1 egész tojás
1 tojás sárgája
1 csapott mokkáskanálnyi szódabikarbóna
2 teáskanál őrölt gyömbér

Ha valaki igazán édesszájú, és amúgy nem fűlik a foga a szalalkáli (bővebben a hozzávalók ismertetésénél) használatához, ez a neki való recept szódabikarbónával.

Az ütőfás mézeskalács tésztája minden esetben azonos sorrend szerint készül.

A mézet felmelegítem, de nem főzöm. Még melegen elkeverem benne a vajat és hagyom kihűlni.
A lehűlt mézbe belekeverem a tojásokat.
A szalalkális receptnél langyos tejben oldom fel a szalalkálit és amikor már „kipezsgett” szintén a mézhezhez öntöm.
Ha szódabikarbónával készül a tészta, azt a liszthez szitálom.
Az átszitált liszt kb felét még a lábosban levő méz-tojás-vaj keverékhez keverem. Így öntöm a nyújtódeszkán lévő maradék liszthez.
 És csak gyúrom, gyúrom…és gyúrom.
Egy éjszakára hűvös helyre teszem, mégpedig frissentartó fóliában, nejlonban.
A következő nap pedig hozzágyúrok még annyi lisztet, hogy kemény jól kezelhető tésztát kapjak az ütőfás kalácshoz, amely szépen kiadja a mintákat. Ez általában még kb. 8dkg.

Ha sütőnk nem légkeveréses, 180-200 sütjük, amíg a megfelelő színt eléri. Ha túl barna, a mézeskalács keserűvé válhat. Ha sötétebb mézeskalácsra vágyunk, inkább fahéjjal, szegfűszeggel, vagy teljeskiőrlésű liszttel próbáljuk ezt elérni. A korpás lisztből kb. 10%-al kevesebb kell, mint finomlisztből.


RECEPTEK MÉZES PUSZEDLIHEZ

Használhatjuk a fenti recepteket. Különösen az utolsót, egy kis nektarinmézzel.
Az egyetlen különbség, hogy több lazítóanyagot kell hozzáadnunk
Tehát a fenti adaghoz:
1 csapott evőkanál szódabikarbónát.

De azért álljon itt a legfinomabb puszedli recept, amelyet mindmáig a legtöbben dícsérnek. Ezt a szekszárdi Petrits mézeskalácsos által közzétett recept szerint használjuk.

50dkg liszt
30dkg méz
10dkg olvasztott vaj
1 tojás
1 teáskanál szódabikarbóna
      Fűszerek: fahéj és szegfűszeg, vagy csak gyömbér. A leggyakoribbak. De lehet még kísérletezni őrölt szerecsendióval vagy kardamommal, vagy akár vaníliával, narancs- és citormhéjjal is. A mézeskalács egyéniségét a fűszerek adják. Mint minden fűszerezésnél, itt is „a keveseb több” szabály érvényes, mind a fűszerek számát, mind mennyiségét tekintve.

RECEPTEK MÉZZEL, CSAK ÚGY…
Minden kalács mézes kalács, amelybe mézet teszünk. Igazán elenyésző azoknak a recepteknek a száma, amelyek nem készíthetők mézzel, mert a hozzávalók a méz miatt annyira másként viselkednének, hogy a végeredmény csapnivaló lenne.
Íme néhány meglepő példa ünnepi alkalmakra.
Természetesen inkább az elkészítési idő, a recept bonyolultsága, és természetesen a fennséges íz miatt nevezem őket ünnepinek, nem pedig a felhasznált méz mennyisége miatt.
Miért pont a mézzel takarékoskodnánk. Takarékoskodni a kávéval, kólával, chipszekkel, és az instant kakaóval érdemes.
 
RÉPATORTÁK KIRÁLYNŐJE
     25 dkg megtisztított sárgarépát lereszelünk
     12 dkg diót és
      12 dkg mandulát ledarálunk
     8 dkg teljesőrlésű lisztet és
       2 dkg zsemlemorzsát és
       ½ csomag sütőport
       hozzámérünk a ledarált dióhoz és mandulához.
     7 tojás sárgáját
20 dkg mézzel és őrölt gyömbérrel, vagy szegfűszeggel, fahéjjal,
citrom és narancs reszelt héjával
      habosra keverünk.
     5 tojás fehérjét
10dkg akácmézzel kemény habbá verünk. (tojáshabverésről a hozzávalók ismertetésénél)
     kanalanként hozzáadjuk a már kikevert tojássárgáját, miközben folyamatosan verjük.
     ehhez jön a liszt-dió-mandula-stb keverék.
     végül a répa!
     vajazott, lisztezett formában,
előmelegített sütőben,
45-55 percig, lassú tűzön sütjük.
     Formában hűtjük.
     Kihűlés után
25    dkg szitált porcukor
3 evőkanál citromlé és
3 evőkanál víz összekeverésével készült
citrommázzal bekenjük.
     Legalább egy, de inkább két napig pihentetjük.
Sajnos a citrommáz mézes megfelelőjét még nem találtam föl. De kísérletezem!



TÚRÓS SÜTI HRUSKÓ NÉNI KONYHÁJÁBÓL

A tészta:
25 dkg lisztet, 10 dkg porcukrot és 1 csapott teáskanál szalalkálit jól  összekeverek
hozzá dobok 5 dkg vajat, 1 evőkanál tejfölt és 1 egész tojást
jól összegyúrom, a végén valószínű /persze, csak ha a csillagok állása is rendben van/, hogy elválik a kezemtől
Félbevágom
a belisztezett nyújtódeszkán kijelölöm a tepsi méretét, és erre a nagyságra nyújtom, elég vékonyra, mind a kettőt
előmelegített sütőben, közepes tűznél, aranysárgára sütöm
gyorsan megsül. a tepsit a második lapnál nem kell újra lisztezni, és amíg hülnek a lapok készülhet a krém
A krém:
25dkg vajat fehér-habosra keverek, majd hozzákeverek 30dkg akácmézet
krumplinyomón áttörök 75 dkg túrót és apránként, mondjuk három részletben, hozzáadva tovább keverem /az áttörés fontos része a dolognak, bármi módon véghez kell vinni, ha nincs krumplinyomó, akkor ott van még a Quadlibet. Végső soron ott van még a sokat emlegetett szita is./
visszateszem az egyik kihűlt lapot a már megtisztított, kihűlt tepsibe. Rá a  krémet, rá a másik kihűlt lapot
letakarva fóliával egy éjszakára hűtőbe rakom.
 

1 megjegyzés:

gannencabanas írta...

What Are the Odds Of Gambling When Playing? (1983
What 경산 출장안마 Are 남양주 출장안마 the Odds Of Gambling When Playing? (1983). 제주도 출장샵 What 강원도 출장샵 Are The Odds Of Gambling When Playing? (1983). Gambling and the Unlawful Gambling 과천 출장샵