HOZZÁVALÓK
vaj
A vajhoz talán nem kapcsolódik annyi kérdés, mint a tojáshoz.
Manapság, amikor szép kis kockacsomagolásban jutunk hozzá bármely üzletben, hátoldalán az eltarthatóság dátumával.
Nem volt ez mindig így.
Ha magad akarod készíteni vajadat, ami egyáltalán nem lehetetlen, a következő kiskátét kell elolvasnod alaposan.
Mi a vaj?
A vaj emlős állatok tejéből készült, emberi táplálkozásra szolgáló zsiradék. Ha a friss tejet köcsögökbe öntik, akkor megalszik, savanyú lesz, ami különösen nyáron kedvelt táplálék. A tej vagy aludttej tetejére a könnyebb fajsúlyú zsír felszáll, ez a tejszín; a tejfel, ebben még sok víz maradt, és ha ettől megszabadítják, akkor lesz belőle vaj.
A vajkészítés eljárása során köpüléssel választják el a tejzsírt az úgynevezett írótól. A vaj szobahőmérsékleten szilárd, de nagyon puha, csontfehér anyag.
Honnan származik a vajkészítés tudománya?
A vaj az egyik legrégebb óta ismert tejtermék. A Biblia elbeszélése szerint Ábrahám a három férfi megvendégelésekor (Ter 18, 8) vajat is felszolgált; ugyanígy szerepel a vaj Dávid történetében is (2Sám 17, 29) (ráadásul itt már a tejtermékek többféle fajtájával: a vajon kívül juhtúróval és tehénsajttal egyszerre találkozunk). A vajfogyasztás sokáig a jólét szimbólumának számított.
Miért vaj a neve?
A magyar vaj szó első biztos írásos említése 1395-ből származik. A szó rokonai sok finnugor nyelvben megtalálhatók, pl. vogul wāj 'zsír', osztják woj 'zsír, vaj, olaj', mordvin oj, vaj 'vaj, zsír', finn voi 'vaj'. Az eredeti finnugor alak a 'zsír, zsiradék' jelentésű *βoje lehetett. /Tótfalusi István: Magyar szótörténeti szótár, Anno kiadó, Budapest, 2001 /
Hogyan készítsük?
A vajkészítés legegyszerűbb módja, amikor egy edényben rázzuk a tejszínt addig, amíg a vaj ki nem csapódik belőle. Ezt az eljárásmódot a nyugati (Göcsej) és keleti (Székelyföld) magyar nyelvterületen egyaránt megtaláljuk.
Az egyszerű és gyors eljárás képekkel bőven illusztrált, szép leírását a következő oldalon találhatod:
Hogyan készülhet még?
Elterjedtek a különböző köpülőszerkezetek: fából,
cserépből, majd üvegből,
bádogból
készült köpülőedények, melyekben rúdon elhelyezett szárnyakat forgatnak, vagy le-fel mozgatnak, míg a vaj ki nem csapódik. A visszamaradt írót a gyerekek szívesen megisszák.
cserépből, majd üvegből,
bádogból
készült köpülőedények, melyekben rúdon elhelyezett szárnyakat forgatnak, vagy le-fel mozgatnak, míg a vaj ki nem csapódik. A visszamaradt írót a gyerekek szívesen megisszák.
Babonák
avagy mire kell nagyon figyelni vajkészítés előtt és után?
A köpülés sikere sok tényezőtől függ.
Előre biztosítható a siker, ha köpülőedényedet bizonyos füvekkel füstölöd, forrázod, vagy a köpülés kezdetén a köpülőfát először keresztalakban húzod meg, a köpülőedényt pedig inged aljával megtörlöd, sarkaddal megkopogtatod stb.).
Általános mágikus eljárás, ha fésűdet vagy pénzt helyezel a köpülő alá, vagy kést szúrsz az abroncsba; illetve sót, ollót, ház üstökéből kihúzott szalmaszálat, nyírfaágat használsz.
A köpülés közben a rontást megelőzendő óvakodj a látogatóktól, és ne engedd a vajat megdicsérni.
Ha a vaj mégsem ment össze, a siker érdekében számtalan mágikus eljárást alkalmazhatsz; ezek a következők:
köpülőt hátadra kötve a keresztútra mész, vagy hét, ill. kilenc barázdán átkelsz vele.
Továbbá köpülést serkentő mondókákat ismételhetsz. Például:
„Kelj, vajam, kelj,
Falu végén hasas lány,
Írós vajat kíván
Továbbá köpülést serkentő mondókákat ismételhetsz. Például:
„Kelj, vajam, kelj,
Falu végén hasas lány,
Írós vajat kíván
A vajhaszon biztosítását szolgáló mágikus eljárás a harmatszedés.
Ezt Szent György napon, Pünkösdkor vagy Nagypénteken a következőképp végezd:
A művelet lényege a harmat összegyűjtése. Ez leginkább valamilyen ruhadarabnak (lepedő, abrosz, ritkábban kötény, szoknya) a füvön (legelőn), ritkábban gabonatáblán való húzogatásával történik, napkelte előtt vagy éjfélkor, gyakran meztelenül. Otthon a lepedőt stb. az abrakba vagy a búzába, kenyérlisztbe kell kicsavarni; vagy a harmatos füvet a tehénnek kell adni. Mindezek eredményeképpen a hit szerint a tehéntől több tehet fejhetünk, miközben más tehenek tejhozama csökken. A művelet végzése közben általában mondókát is kell mondani. (pl. „Viszek is, hagyok is”; „Felét viszem, felét nem”).
További fontos információkért keresd a http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/5-1112.html honlapot és annak hivatkozásait!
Befejező mozzanatok
A friss vajat vajnyomó mintába rakhatjuk, mely annak alakítására és díszítésére szolgáló fa nyomóforma, negatívban bevésett díszítéssel. Szórványosan előfordult parasztháztartásainkban, piacra szánt vajhoz alkalmazták. Morva területre vonatkozó vizsgálatok szerint a vajnyomó minta Közép-Európában a szecesszió idején jelent meg kézműves készítményként. Utánozták paraszt fafaragók, saját ízlésű díszítéssel. Eredeti vajnyomó minta néhány múzeum és szentendrei antikvitás bolt mellett megtekinthető még Budán, a Szabolcska Mihály utcában található biobolt kirakatában is.
Dénesi Ildikó pedig 2011 nyarán, ütőfái után megfaragta első az vajnyomó fát is.
Dénesi Ildikó pedig 2011 nyarán, ütőfái után megfaragta első az vajnyomó fát is.