Dénesi Ildikó küldi Szívnek Szívesen

Dénesi Ildikó  küldi Szívnek Szívesen

LIDIKE KONYHÁJA és a 100 ÉVES CUKRÁSZDA

Lidike konyhája Székesfehérváron található a történelmi belváros legszebb épületében, a Hiemer-Font-Caraffa  házban, a Hetedhét Játékmúzeum Moskovszky-játékgyűjteményében.

Moskovszky Éva és édesanyja, Auer Erzsébet Magyarországon egyedülálló és Európában is elismert játékgyűjteménye a 18-19. századi játékkultúra rendkívül míves tárgyi világát, valamint a polgári életmód számtalan aspektusát (lakáskultúra, porcelán, divat stb.) mutatja be. A több ezer apró játékeszközt tartalmazó tárgyegyüttesek szinte kivétel nélkül olyan babaszobák, amelyeket eredetileg maguk a gyűjtők rendeztek be és láttak el valamilyen történettel, jelentéssel. A kislányok játékait különféle kirakók és társasjátékok egészítik ki, míg a fiúkat vár, katonák, hajók és mozdonyok várják.

Lidike épp abban az évben, 1913-ban született, mint nagymamám, özv. Kürtösi Imréné Baranyai Erzsébet. Igaz, nagymamám egy magyarországi tót faluban, Kiskőrösön, míg Lidike a németországi Thüringiában, mégis, konyhájuk berendezési tárgyai között sokkal több a hasonlóság, mint a különbség! Nézzétek csak! Mennyi minden van itt!

 Jól látható, hogy Lidike, akárcsak nagymamám és én is, nagyon-nagyon szeretett süteményeket sütni. A csikó-sparhelten levő tejesfazékban melegítette a tejet a kalácshoz, a rézmozsárban törte a cukrot porrá és a fűszereket is, amiket a polcokon levő cukor- és fűszertartókból vett elő. A nyújtófa és a habüst pedig pontosan a nagymamámé, akár a falra akasztott kuglóf forma és a tésztaszűrő. Nagymamám konyhájában a hímzett falvédő ugyan más szöveggel készült: "Az egyiknek sikerül, a másiknak nem."... de a lényege ugyanez volt: "Nem fúj a szél, áll a malom. Elhagyott a kisangyalom." Úgy látom, hogy ahogy nagyikámnak, úgy Lidikének is került később új udvarlója, kinek nagy szeretettel sütötte a mézeskalácsokat, amik most is kikandikálnak a sütőből.:)

Lidike konyháját sok-sok hasonló baba-enteriőr társaságában együtt láthattuk Székesfehérváron Judittal, amikor ott játszottunk, és tavaly  megkaptam születésnapi ajándékba!
 Én vagyok az örökbefogadója! Ezt tanúsítja az alábbi oklevél is. 


Most rajtam a sor, hogy a sok-sok szebbnél szebb és kedvesebbnél kedvesebb baba közül kiválasszam, ami Judit szívéhez a legközelebb áll. Hogy melyik lesz, az természetesen még meglepetés!!! De Lidike konyhája hamarosan új örökbefogadóra vár. 
Kedves múzeum látogató, baba-rajongó ismerősök! Rajta! Lidike és még sok más baba várja, hogy a ti segítségetekkel is, sokáig örömet szerezhessenek a Moskovszky-Réber gyűjtemény látogatóinak és a Hetedhét-kör tagjainak.

A gyűjtemény facebook oldala: https://www.facebook.com/hetedhetmuzeum?fref=ts

Nincsenek megjegyzések: