Dénesi Ildikó küldi Szívnek Szívesen

Dénesi Ildikó  küldi Szívnek Szívesen

A 175 éves 100 éves

Az előbbi bejegyzésben, amelyben Lidike konyhájáról írtam, már szerepelt a címben, de most mégis külön írok róla.
 Mert megérdemli.
Van egy cukrászda Gyulán, amely a 100 éves cukrászda nevet viseli, mégha 175 éves is immár. ...és így egyedülálló az országban. Az egyetlen olyan cukrászda, amely 175 éve, az eredeti berendezési tárgyak jó részét megőrizve, ugyanazon a helyen( nevezetesen GYULÁN, az ERKEL TÉREN) a tulajdonos váltások és a történelem viharai ellenére is, folyamatosan üzemel.
Íme a gyönyörű épület kívülről, amely először gyógyszertárnak adott helyet, majd 1840-től előbb Salis András, majd Reinhardt József és Balaskó Béla cukrászok vezetésével üzemelt.


Amiért ez az épület különösen fontos és kedves a számomra mégis az, hogy oly sokszor volt a családi történetek főszereplője. Fiam apai dédnagymamája, özv. Lázár Jánosné tulajdonában állt az államosításig, 1947-ig. Férje halálát követően 24 éven keresztül volt cukrásza a csodálatos kisvárosnak, Gyulának. Sok-sok családi emlék fűződik az Erkel téri épülethez.
Jó volt látni ismét a cukrászda ma is pezsgő életét, megkóstolni a mai cukrász, Balogh László kiváló süteményeit, és gyönyörködni az épület régi, szabadkéményes konyháját megőrző, abban berendezett apró kiállításban, ahol nemcsak a régi habverő és keverő gép, csokoládé- és kuglóf formák köszöntek régi ismerősként, de a csodálatos mézeskalács ütőfák is.






A cukrászda mai berendezéséről és termékeiről ezen a honlapon láthatóak nagyszerű fotók: 

http://www.cukraszok.hu/#!szazeves-cukraszda/c1bbm


Nincsenek megjegyzések: