Dénesi Ildikó küldi Szívnek Szívesen

Dénesi Ildikó  küldi Szívnek Szívesen

Hozzávalók oldala - Vaj

HOZZÁVALÓK

vaj


A vajhoz talán nem kapcsolódik annyi kérdés, mint a tojáshoz.

Manapság, amikor szép kis kockacsomagolásban jutunk hozzá bármely üzletben, hátoldalán az eltarthatóság dátumával.

Nem volt ez mindig így. 

 Ha magad akarod készíteni vajadat, ami egyáltalán nem lehetetlen, a következő kiskátét kell elolvasnod alaposan.

Mi a vaj?

A vaj emlős állatok tejéből készült, emberi táplálkozásra szolgáló zsiradék. Ha a friss tejet köcsögökbe öntik, akkor megalszik, savanyú lesz, ami különösen nyáron kedvelt táplálék. A tej vagy aludttej tetejére a könnyebb fajsúlyú zsír felszáll, ez a tejszín; a tejfel, ebben még sok víz maradt, és ha ettől megszabadítják, akkor lesz belőle vaj.

A vajkészítés eljárása során köpüléssel választják el a tejzsírt az úgynevezett írótól. A vaj szobahőmérsékleten szilárd, de nagyon puha, csontfehér anyag.

Honnan származik a vajkészítés tudománya?

A vaj az egyik legrégebb óta ismert tejtermék. A Biblia elbeszélése szerint Ábrahám a három férfi megvendégelésekor (Ter 18, 8) vajat is felszolgált; ugyanígy szerepel a vaj Dávid történetében is (2Sám 17, 29) (ráadásul itt már a tejtermékek többféle fajtájával: a vajon kívül juhtúróval és tehénsajttal egyszerre találkozunk). A vajfogyasztás sokáig a jólét szimbólumának számított.

Miért vaj a neve?

A magyar vaj szó első biztos írásos említése 1395-ből származik. A szó rokonai sok finnugor nyelvben megtalálhatók, pl. vogul wāj 'zsír', osztják woj 'zsír, vaj, olaj', mordvin oj, vaj 'vaj, zsír', finn voi 'vaj'. Az eredeti finnugor alak a 'zsír, zsiradék' jelentésű *βoje lehetett. /Tótfalusi István: Magyar szótörténeti szótár, Anno kiadó, Budapest, 2001 /

Hogyan készítsük?

A vajkészítés legegyszerűbb módja, amikor egy edényben rázzuk a tejszínt addig, amíg a vaj ki nem csapódik belőle. Ezt az eljárásmódot a nyugati (Göcsej) és keleti (Székelyföld) magyar nyelvterületen egyaránt megtaláljuk.

Az egyszerű és gyors eljárás képekkel bőven illusztrált, szép leírását a következő oldalon találhatod:

Hogyan készülhet még?
Elterjedtek a különböző köpülőszerkezetek: fából,


cserépből, majd üvegből, 
 


bádogból

készült köpülőedények, melyekben rúdon elhelyezett szárnyakat forgatnak, vagy le-fel mozgatnak, míg a vaj ki nem csapódik. A visszamaradt írót a gyerekek szívesen megisszák.


Babonák
avagy mire kell nagyon figyelni vajkészítés előtt és után?

A köpülés sikere sok tényezőtől függ.
Előre biztosítható a siker, ha köpülőedényedet bizonyos füvekkel füstölöd, forrázod, vagy a köpülés kezdetén a köpülőfát először keresztalakban húzod meg, a köpülőedényt pedig inged aljával megtörlöd, sarkaddal megkopogtatod stb.).

 
Általános mágikus eljárás, ha fésűdet vagy pénzt helyezel a köpülő alá, vagy kést szúrsz az abroncsba; illetve sót, ollót, ház üstökéből kihúzott szalmaszálat, nyírfaágat használsz.
A köpülés közben a rontást megelőzendő óvakodj a látogatóktól, és ne engedd a vajat megdicsérni.
Ha a vaj mégsem ment össze, a siker érdekében számtalan mágikus eljárást alkalmazhatsz; ezek a következők:
köpülőt hátadra kötve a keresztútra mész, vagy hét, ill. kilenc barázdán átkelsz vele.
Továbbá köpülést serkentő mondókákat ismételhetsz. Például:
„Kelj, vajam, kelj,
Falu végén hasas lány,
Írós vajat kívánA vajhaszon biztosítását szolgáló mágikus eljárás a harmatszedés.
Ezt Szent György napon, Pünkösdkor vagy Nagypénteken a következőképp végezd:
A művelet lényege a harmat összegyűjtése. Ez leginkább valamilyen ruhadarabnak (lepedő, abrosz, ritkábban kötény, szoknya) a füvön (legelőn), ritkábban gabonatáblán való húzogatásával történik, napkelte előtt vagy éjfélkor, gyakran meztelenül. Otthon a lepedőt stb. az abrakba vagy a búzába, kenyérlisztbe kell kicsavarni; vagy a harmatos füvet a tehénnek kell adni. Mindezek eredményeképpen a hit szerint a tehéntől több tehet fejhetünk, miközben más tehenek tejhozama csökken. A művelet végzése közben általában mondókát is kell mondani. (pl. „Viszek is, hagyok is”; „Felét viszem, felét nem”).
További fontos információkért keresd a http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/5-1112.html honlapot és annak hivatkozásait!
Befejező mozzanatok
A friss vajat vajnyomó mintába rakhatjuk, mely annak alakítására és díszítésére szolgáló fa nyomóforma, negatívban bevésett díszítéssel. Szórványosan előfordult parasztháztartásainkban, piacra szánt vajhoz alkalmazták. Morva területre vonatkozó vizsgálatok szerint a vajnyomó minta Közép-Európában a szecesszió idején jelent meg kézműves készítményként. Utánozták paraszt fafaragók, saját ízlésű díszítéssel. Eredeti vajnyomó minta néhány múzeum és szentendrei antikvitás bolt mellett megtekinthető még Budán, a Szabolcska Mihály utcában található biobolt kirakatában is.
Dénesi Ildikó pedig 2011 nyarán, ütőfái után megfaragta első az vajnyomó fát is.